سفارش تبلیغ
صبا ویژن

قائــــم

یزید بن معاویه که به گواهی تاریخ اشتهار به شرابخواری و بوزینه‌بازی داشت و بر خلاف پدرش حتی تظاهر به اسلام نیز نمی‌کرد و علنا حرمت الهی را می‌شکست، بر تخت خلافت نشست و به زور شمشیر از همه مسلمانان، حتی فرزند رسول‌ خدا (ص) خواست تا با او بیعت کنند.

یزید بن معاویه حضرت امام حسین (ع) را که با او بیعت نکرد، تکفیر و دستور قتل آن حضرت را در موسم حج و در خانه امن الهی صادر نمود. امام حسین (ع) با زن و فرزندان و اقربا حج را نیمه‌تمام گذاشت و از مکه رهسپار عراق گردید. سپاهیان یزید در مسیر حرکت حضرت راه را بر کاروانیان بسته و آب را بر آنان دریغ کردند در حالی که امام (ع) دستور داده بود اسبان سپاهیان دشمن را سیراب نمایند.

یزید در کربلا سپاه چند ده‌ هزار نفری را به جنگ سپاه چند ده نفره امام حسین (ع) فرستاد و طی کمتر از دو روز ضد بشری‌ترین صحنه تاریخ را آفرید. فرزند رسول‌الله (ص) را به همراه همه مردان همراهش شهید، سرهای شهدا را از تن جدا و همه زنان و بچه‌های حرم را به اسارت بردند.

در نهضت حسینی عوامل متعددی دخالت داشت و امام حسین (ع) در مقابل آنها عکس‌العمل داده نشان است. عامل امتناع از بیعت با یزید، دعوت مردم کوفه از امام و مبارزه امام با منکرات.

عامل بیعت

یزید بن معاویه پس از مرگ معاویه از جمله به حاکم مدینه نامه نوشت تا از امام حسین (ع) نیز بیعت بگیرد ولی امام بیعت با یزید را رد کرد.

امام حسین (ع) وقتی از حضرتش برای یزید بیعت خواستند، رو به ولید فرمود: «ما اهل بیت نبوت، معدن رسالت، ... هستیم ... و یزید مردی فاسق و شرابخوار و قاتل نفوس محترم بوده و کسی است که علنا به فسق می پردازد و شخصی چون من با چون اویی بیعت نخواهم کرد.»

مفسده‌های بیعت با یزید

1 – تثبیت خلافت موروثی: معاویه که بعد از صلح ظاهری با امام حسن (ع) از موروثی‌کردن خلافت و معرفی پسرش یزید به عنوان جانشین خود ناامید بود، با حیله مغیره به این کار تن داد.

2 - شخصیت خاص یزید: یزید جوانی فاسد، فاجر و متظاهر و متجاهر به  فسق بود و شایستگی سیاسی هم نداشت.

عامل دعوت مردم کوفه

امام حسین (ع) بعد از این که بیعت با یزید را نپذیرفت، رهسپار مکه گردید. نامه‌های مردم کوفه که به نقل تاریخ به هجده هزار می‌رسید و از امام دعوت کرده بودند، در مکه به دست امام رسید.

عامل امر به معروف و نهی از منکر

امام حسین (ع) که در مدینه بیعت با یزید را رد کرده بود وصیت‌نامه نوشت و به دست محمد حنفیه که قدرت جهاد نداشت داد. امام در آن وصیت‌نامه قیام خود را اصلاح‌طلبی و امر به معروف و نهی از منکر اعلام کرده است.

اهمیت عوامل دخیل در نهضت حسینی

امام حسین (ع) با یزید بیعت نکرد و به مکه مهاجرت نمود. این شروع قیام ایشان بود. بعد از یکی دو ماه، خبر به مردم کوفه رسید و امام را به کوفه دعوت کردند. اینها در درجه دوم و سوم اهمیت قیام است ولی امر به معروف و نهی از منکر عامل درجه اول قیام حسین (ع) است.

منابع

1 - جعفریان رسول، تاریخ سیاسی اسلام، ج 3

2 - مطهری مرتضی، حماسه حسینی، ج 1، انتشارات صدرا، چاپ پنجم/1386 و ج 2، چاپ اول 1364

پاورقی



 - إنّی لَم أخرُجْ أَشِراً و لا بَطِراً و لا مُفسِداً و لا ظالِماً و إنَّما خَرَجْتُ لِطَلَبِ الْإصلاحِ فی اُمَّةِ جَدّی اُرِیدُ أن آمُرَ بِالْمَعرُوفِ و أنهی عَنِ الْمُنکَرِ و أسِیرُ بِسیرَةِ جَدّی وَ أبی عَلیِّ بنِ أبی طالِبٍ علیه السّلام.

ترجمه: من برای رسیدن به مقام و مال دنیا فساد و ستم در جامعه اسلامی قیام نکرده‌ام من فقط برای این که جامعه اسلامی را اصلاح کنم قیام کرده‌ام. اراده دارم تا امر به معروف و نهی از منکر کنم و به روش جدّم و پدرم علی ابن ابی طالب علیه السّلام رفتار نمایم.

 


[ یکشنبه 101/5/16 ] [ 5:24 عصر ] [ ] [ نظرات () ]
.: Weblog Themes By WeblogSkin :.
درباره وبلاگ

موضوعات وب
صفحات دیگر
امکانات وب


بازدید امروز: 91
بازدید دیروز: 431
کل بازدیدها: 1256112